diumenge, 3 de març del 2013

La parella perfecta

Atsushi Takata, cuinant gnoquis als fogons de l'Uribou // Sandra Vicente 

Sandra Vicente Barreira
Barcelona

Un partit amb unes braves, una pel·lícula amb crispetes, una sobretaula amb cafè...perquè hi ha coses que acompanyades tenen millor gust; així docs, per què no casar un bon dinar amb una cervesa artesana?. Aquest és el punt fluix del gairebé nounat món cerveser a Catalunya; hi ha una certa reticència a portar aquest tipus d'artesania a la restauració, però segons alguns entesos com Rubén Zurita (Cerveteca), "seria un gran pas endavant per nosaltres".

Poc a poc, el maridatge -casar begudes amb plats que arrodoneixin i n'harmonitzin el gust- està prenent cada cop més protagonisme a les tradicionals cates de cervesa artesana que se celebren regularment al nostre país. Però encara són pocs els restaurants que opten per incloure aquestes begudes de manera permanent a les seves cartes; un d'aquests pioners és l'Uribou, un restaurant japonès del barri de Les Corts.

Atsushi Takata és capdavanter d'una cuina que intenta combinar l'estil japonès i català, però no només als plats; actualment compta amb, diversos tipus de cerveses japoneses i de la casa catalana Fort -a part de les industrials com Möritz o Heineken-. "Intento anar canviant les cerveses que proposo amb els meus plats", comenta, "per exemple ara estic esperant unes noves de Cantàbria, Bèlgica i Dinamarca". Però la primera artesana a la cuina de l'Uribou va ser l'Homo Sibaris, i gairebé per casualitat: "vaig anar-hi a prendre una cervesa amb la meva dona, vaig conèixer en Guillem Laporta [cap d'Homo Sibaris], ens vam caure bé i em va proposar maridar amb ell", ens explica Takata.

Selecció de sakes i cerveses japoneses // Sandra Vicente
Aquesta relació va lligar tan bé que va acabar desembocant en un gran número de cates maridades que, tot i que van patir una estancada durant el passat estiu per "falta de temps", tornen a florir amb intensitat. Un exemple d'això és el maridatge que se celebra demà a l'Uribou; Takata presenta un menú basat en carxofa saltejada amb salsa de mongeta negra, sardines arrebossades amb salsa de tomàquet i miso, Nigiris d'eriçó de mar, galtes de vedella sobre surinagashi de salsifi i, per acabar, castanyes al capuccino; tot plegat acompanyat amb cerveses Homo Sibaris escollides per Laporta especialment per aquests plats.

El maridatge és, segons Takata, "una bona manera original de promocionar-me" i, a més segons explica, és una opció més econòmica que el maridatge amb vins. "Combinar vins és més difícil que cerveses, a més pels clients és una opció més barata i variada: pel preu d'una ampolla de vi pots tastar més d'una cervesa". Però tot i la confiança que demostren des d'Uribou cap aquesta opció, encara no recomanen les ampolles artesanes amb els plats de la cata; "no ens les demanen massa, per qüestions de preu; els clients que es decanten per la cervesa, acostumen a preferir Möritz o Heineken, tot i que no sigui el més adequat". I és que, en opinió de Takata, la millor companyia pels seus plats seria una Pielsner, Lager, IPA o Porter.

"Els clients no estan del tot acostumats a la cervesa artesana ni als seus preus" comenta Takata, però darrere dels fogons de la seva cuina es mostra satisfet de la fusió que ha aconseguit entre el món mediterrani i el japonès a nivell de cuina (preparava gnoquis amb farina d'arròs) i de beguda (amb diferents classes de sake, cervesa i vins catalans).

Encara que la cata que se celebrarà demà "no està sent tan ben acollida com ens pensàvem", la unió entre Takata i Laporta està sent un pas important per la cervesa artesana catalana: el salt a la restauració, tot cercant-ne entre els plats d'una carta la parella perfecta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada