Sandra Vicente
Barcelona
Els membres de la col·laboració, ensumant llúpol// Cervesa Marina |
La col·laboració, d'alguna manera la vam
provocar nosaltres; a l'aniverasari de Zoombier, que es celebrava al Drunk Monk
de Mataró, vam poder coincidir amb Bruno Carilli (Tocalmatto) i, entre cerveses
i tertúlies, va sortir el nom de Gaza Presscot (Hopcraft), un amic que coincidia que teníem en comú. D'aquesta manera va sorgir la idea de fer una
col·laboració a tres mans entre Toccalmatto, Hopcraft i Marina.
Així
que us vau dirigir cap a Itàlia...
Efectivament, entre finals de gener i primers
de febrer vam anar a Fidenza (Parma), on es troben les instal·lacions de
Toccalmatto. Va ser un cap de setmana molt intens; després d'un viatge de 9
hores en furgoneta, ens vam posar a perfeccionar la recepta , un cop va estar
ben definida, vam començar a produir-la.
Tot un
cap de setmana dedicat a la producció d'aquesta cervesa?
I ara, a banda d'això, vam poder tastar les
cerveses dels nostres amftrions, així com les de BQ Birra Artiginale de Qualità;
també vam poder visitar el Festival de Cervesa Artesana "Birre de laMerla", són tradicionalment els dies més freds de l'any, per això en aquest festival s'hi poden trobar cerveses d'alta graduació. Va ser un cap de
setmana en que ens vam recórrer Itàlia, des de Parma a Milan passant per
Alexandira ...El diumenge a primera hora vam tornar cap a casa amb els recors
d'un cap de setmana inolvidable ple de noves amistads , cerveses i gastronomia
local.
Quines
diferències vàreu poder apreciar en el món cerveser entre Anglaterra, Itàlia i
Catalunya?
D'entrada hem de tenir en compte que a Italia
ja ens porten uns anys d'avantatge amb el tema de la cervesa artesana; allà el
mercat ja està totalment establert i d'Anglaterra ni en parlem. Tot i això, bàsicament
el procés és el mateix salvades les diferències de cada país i les pròpies de
cada cerveser.
"Coco", Goyi, Kevin, Fernando i Pep a Toledo // Cervesa Marina |
Exacte, de fet aquí a Catalunya estem en un procés
de creixement accelerat de producció i productors; però desprès necessàriament vindrà
la selecció natural i, amb ella, l'estabilització del mercat i les cerveseres.
Com és
el perfil del cerveser en altres llocs d'Europa?
Els que nosaltres hem pogut conèixer són gent molt
natural i molt assequible. Sobretot els caracteritzen les ganes de treballar,
d'innovar, de conèixer altres cultures. No és tan diferent del perfil de
cerveser que trobem aquí, o almenys no tan diferents de nosaltres.
Quina
és la vostra filosofia a l'hora de fer cervesa?
Nosaltres som autodidactes; creiem que les
coses s'han de fer a poc a poc , gràcies a l'assaig/error creiem que cada vegada
estem fent millor cervesa. El que sempre hem tingut clar és que farem la
cervesa que ens agradi beure. L'important és que nosaltres gaudim fent-la,
prenent-la i, sobretot fent que la gent l'assaboreixi. I és que la cervesa és
una beguda socialitzadora, captivadora, elaborada amb passió i afecte.
Partint
d'aquesta base, quines característiques tindran les cerveses que heu produït?
La veritat és que aquesta serà la primera
d'una sèrie de col·laboracions en les que anirem produint cerveses diferents. No voldríem trair la confidencialitat de la
resta dels col·laboradors desvetllant les característiques de la cervesa, és
per això que haureu d'esperar fins al Birrasana per poder conèixer-la i
tastar-la. Allà les presentarem i les posarem a l'abast del públic, però de totes
maneres qui ens conegui ja es pot fer una lleugera idea de com serà la cervesa.
A
l'hora de posar-se d'acord per realitzar un projecte comú és important conèixer
les preferències de l'altre; es dóna, igual que aquí, la fama del llúpol
americà?
Si , en aquest sentit no ens va costar gens
posar-nos d'acord. Precisament el llúpol és un dels aspectes que tenim en comú
amb els representants dels països amb els que hem col·laborat; jo diria que a
tots ens caracteritza una passió pels llúpols americans, però també destacar
els australians o neozelandesos.
En
aquest sentit hi ha qui, com RubénZurita (La Cerveteca), assegura que a la cervesa artesana catalana encara li
queda per fer un "salt", en comparació a països com EUA o Anglaterra.
Com dèiem,
són païssos d’una tradició cervesera molt més arrelada a la cultura i als
paladars de la gent. En canvi, el nostre mercat, els professionals i la cultura
cervesera és molt jove. Evidentment que aquest tipus de països ens porten una
avantatja molt important, però això no significa que aquí no estiguem fent
bones cerveses; és més, crec que en un futur pròxim fins i tot les podríem
trobar als mercats d'EUA i Anglaterra.
Per
últim, parla'ns de la vostra pròxima col·laboració
El proper viatge que farem serà a Toledo. La nostra
intenció al organitzar-lo ha estat repetir la col·laboració de l'any passat amb
en Fernando de Domus i el seu equip. Però aquesta vegada hem elaborat la versió
Ale de la “Pacific Lager” amb una sèrie de variacions que, al igual que
l'elaborada a Itàlia, haureu d'esperar al Birrasana per conèixer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada