diumenge, 24 de febrer del 2013

Jaume Batlló: "Al BBF presentarem una cervesa que representi l'aigua. És un projecte molt especial"


Sandra Vicente Barreira
Arenys de Mar

Quan ja em disposava a marxar de la Fira d'Arenys, vaig decidir comprar una ampolla de cervesa per degustar-la tranquil·lament a casa i em vaig decantar per una de les poques marques que encara no havia tastat, la Birra08, tot parlant amb Jaume Batlló, un dels encarregats de l'stand, sobre les característiques dels seus productes. Finalment, l'escollida va ser l'Eixample, una barreja entre IPA i Brown Ale. Ja havia pagat quan els vaig demanar una foto pel bloc i, amb aquesta excusa, vam començar a parlar. Entre una cosa i l'altra, va sorgir el tema del Barcelona Beer Festival, la gran trobada cervesera en la que van assegurar que hi serien; "a més, també participarem en el pack de promoció"...

A què et refereixes amb un pack de promoció?
Saps com funcionen els packs de consumició del BBF? Doncs aquest any han proposat una novetat, és un pack de promoció en el que estarem 4 cervesers i ens han encarregat que cadascú de nosaltres dissenyi una birra dedicada a un dels ingredients de la cervesa [aigua, llevat, llúpol i malta]

Doncs no ho havíem sentit...
Normal, no ho sap massa gent, de fet encara no surt ni al web...[agafa una ampolla i una etiqueta de Root's Water i em convida a seure entre el soroll i la música de la Fira]. Vine que t'ho explico amb calma. És una idea molt petita, només en farem 1.050 (de les quals només se'n vendran unes 1.000, les altres seran o bé per regalar o per si es trenquen...)

I els del BBF us han triat i assignat el projecte de l'aigua o ho heu demanat vosaltres?
No, com t'he dit encara no s'ha escampat massa la veu. Ells es van posar en contacte amb nosaltres i ens van dir que ens encarreguéssim del projecte de l'aigua; els deFort faran l'ordi maltejat, els La Guineu el llevat i els de Naparbier (Navarra) el llúpol.

És probablement el projecte més complicat dels quatre...
Possiblement sí...tot és aigua, és l'ingredient principal de la cervesa, així que era difícil dissenyar una beguda en que fos més protagonista del que ho és normalment. Teníem clar que havia de ser un producte molt especial.

Sembla força més difícil que la resta, però també més interessant.
I tant! És un caramel! Però també és un repte; per sobre de tot ha de ser una bona cervesa i el projecte era molt complicat. És una gran oportunitat de promoció, precisament per això no podem fer res massa estrany; és una arma de doble fil.

I com es fa una cervesa que representi l'aigua?
Bé, ja que tot està format d'aigua, vam decidir treure-la d'algun lloc que semblés impossible; una arrel. Finalment ens hem decantat per la regalèssia, tot i que abans havíem provat amb la menta.

Estem parlant d'ingredients molt olorosos; corregeix-me si m'equivoco, però no haguessin acabat sent massa protagonistes?
De fet aquesta característica és la que ens interessava; volíem crear una cervesa rodona, en la que la presència de la menta o la regalèssia fos constant però no destaqués especialment en cap moment per sobre dels altres ingredients; la clau sempre és el regust del final que el descobreix. Inclús hem arribat a treballar amb vainilla; la vam presentar a Sant Antoni, però la gent continua preferint les IPA o les Ales clàssiques.

I què és el que us va portar a descartar la menta?
Que desapareixia. Ens vam trobar que a les primeres ampolles que tastàvem el gust era evident, però a les següents ja no es notava.

Jaume Batlló (Birra08) // Sandra Vicente
Què és el que fa que una olor tan forta com la de la menta desaparegui?
És un element molt inestable, al igual que la vainilla...Però teníem molt clar que pel projecte que ens han encarregat pel BBF volíem un ingredient d'aquesta mena i al final l'escollit ha estat la regalèssia.  

Heu fet moltes proves, ja teníeu un projecte semblant pensat o ha estat el BBF el que us ha encès la curiositat?
Bé, ja havíem treballat amb vainilla com t'he dit, però la idea de la menta i la regalèssia era nova. De fet, orientar la recepta va ser el més complicat, però un cop encetat ara ens pica la curiositat. Tenim ganes de fer la cervesa de menta ja que a més és una cosa que encara no s'ha fet mai.

I, tornant a la regalèssia, com ho heu fet?
Doncs és imprescindible extreure'n l'oli essencial i per això hi havia dos maneres; jo sóc enginyer, així que podríem haver creat un procediment mecànic, però això hagués fet desaparèixer l'esperit que caracteritza la birra artesana. Així que vam fer-ho a la manera 'sentimental'; poc a poc, amb una infusió de regalèssia a un alambí.

Descriu-me aquesta cervesa...
És molt refrescant, molt fàcil de beure; no té una graduació excessivament alta, així que no podem dir que sigui una cervesa traïdora...Ha estat un projecte que ens ha portat temps i esforç però a la fira de Sant Antoni la vam donar a tastar als del BBF i han quedat força contents.

Nosaltres vam estar a Sant Antoni, però no us la vam veure...
És que la vam portar només per a ells, per que la tastessin i ens donessin el vistiplau. Ja et dic, encara no l'ha tastada gairebé ningú; la presentarem al BBF amb el pack promocional. De totes maneres, ja que te n'he parlat tant, emporta't aquesta ampolla, l'etiqueta també és per tu. Tasta-la i comproves tot el que t'he dit. 

4 comentaris:

  1. Soc un dels pocs afortunats que l'he provat, i es una cervesa molt especial, deixa un reregust a la regalesia en cap cas empalagos, molt armónica.

    ResponElimina
  2. Tal i com ens l'han descrita els de Birra08 ja ho sembla, d'interessant!
    Ja tenim ganes que arribi el BBF per veure el pack promocional!

    ResponElimina
  3. D'això es diu aixecar una exclusiva :)

    Demà es presentarà la roda de prensa i a partir de dimecres es mourà per xarxes socials.

    ResponElimina
  4. Sí! Demà serem allà per anar preparant-nos pel dia 8!

    ResponElimina