Sandra Vicente Barreira
Arenys de Mar
Quan ja em disposava a marxar de la Fira d'Arenys, vaig decidir comprar una ampolla de cervesa per degustar-la tranquil·lament a casa i em vaig decantar per una de les poques marques que encara no havia tastat, la Birra08, tot parlant amb Jaume Batlló, un dels encarregats de l'stand, sobre les característiques dels seus productes. Finalment, l'escollida va ser l'Eixample, una barreja entre IPA i Brown Ale. Ja havia pagat quan els vaig demanar una foto pel bloc i, amb aquesta excusa, vam començar a parlar. Entre una cosa i l'altra, va sorgir el tema del Barcelona Beer Festival, la gran trobada cervesera en la que van assegurar que hi serien; "a més, també participarem en el pack de promoció"...
Arenys de Mar
Quan ja em disposava a marxar de la Fira d'Arenys, vaig decidir comprar una ampolla de cervesa per degustar-la tranquil·lament a casa i em vaig decantar per una de les poques marques que encara no havia tastat, la Birra08, tot parlant amb Jaume Batlló, un dels encarregats de l'stand, sobre les característiques dels seus productes. Finalment, l'escollida va ser l'Eixample, una barreja entre IPA i Brown Ale. Ja havia pagat quan els vaig demanar una foto pel bloc i, amb aquesta excusa, vam començar a parlar. Entre una cosa i l'altra, va sorgir el tema del Barcelona Beer Festival, la gran trobada cervesera en la que van assegurar que hi serien; "a més, també participarem en el pack de promoció"...
Saps com funcionen
els packs de
consumició del BBF? Doncs aquest any han proposat una novetat, és un pack
de promoció en el que estarem 4 cervesers i ens han encarregat que cadascú de
nosaltres dissenyi una birra dedicada a un dels ingredients de la cervesa [aigua, llevat, llúpol i malta]
Doncs no ho havíem sentit...
Normal, no ho sap
massa gent, de fet encara no surt ni al web...[agafa una ampolla i una etiqueta de Root's Water i em convida a seure entre
el soroll i la música de la Fira]. Vine que t'ho explico amb calma. És una
idea molt petita, només en farem 1.050 (de les quals només se'n vendran unes
1.000, les altres seran o bé per regalar o per si es trenquen...)
I els del BBF us han triat i assignat el projecte de
l'aigua o ho heu demanat vosaltres?
No, com t'he dit
encara no s'ha escampat massa la veu. Ells es van posar en contacte amb
nosaltres i ens van dir que ens encarreguéssim del projecte de l'aigua; els deFort faran l'ordi maltejat, els La Guineu el llevat i els de Naparbier (Navarra) el llúpol.
És probablement el projecte més complicat dels quatre...
Possiblement
sí...tot és aigua, és l'ingredient principal de la cervesa, així que era
difícil dissenyar una beguda en que fos més protagonista del que ho és
normalment. Teníem clar que havia de ser un producte molt especial.
Sembla força més difícil que la resta, però també més
interessant.
I tant! És un
caramel! Però també és un repte; per sobre de tot ha de ser una bona cervesa i
el projecte era molt complicat. És una gran oportunitat de promoció,
precisament per això no podem fer res massa estrany; és una arma de doble fil.
I com es fa una cervesa que representi l'aigua?
Bé, ja que tot està
format d'aigua, vam decidir treure-la d'algun lloc que semblés impossible; una
arrel. Finalment ens hem decantat per la regalèssia, tot i que abans havíem
provat amb la menta.
Estem parlant d'ingredients molt olorosos; corregeix-me
si m'equivoco, però no haguessin acabat sent massa protagonistes?
De fet aquesta
característica és la que ens interessava; volíem crear una cervesa rodona, en
la que la presència de la menta o la regalèssia fos constant però no destaqués
especialment en cap moment per sobre dels altres ingredients; la clau sempre és
el regust del final que el descobreix. Inclús hem arribat a treballar amb
vainilla; la vam presentar a Sant Antoni, però la gent continua preferint les
IPA o les Ales clàssiques.
I què és el que us va portar a descartar la menta?
Que desapareixia.
Ens vam trobar que a les primeres ampolles que tastàvem el gust era evident,
però a les següents ja no es notava.
Jaume Batlló (Birra08) // Sandra Vicente |
Què és el que fa que una olor tan forta com la de la
menta desaparegui?
És un element molt
inestable, al igual que la vainilla...Però teníem molt clar que pel projecte
que ens han encarregat pel BBF volíem un ingredient d'aquesta mena i al final
l'escollit ha estat la regalèssia.
Heu fet moltes proves, ja teníeu un projecte semblant
pensat o ha estat el BBF el que us ha encès la curiositat?
Bé, ja havíem treballat
amb vainilla com t'he dit, però la idea de la menta i la regalèssia era nova.
De fet, orientar la recepta va ser el més complicat, però un cop encetat ara
ens pica la curiositat. Tenim ganes de fer la cervesa de menta ja que a més és
una cosa que encara no s'ha fet mai.
I, tornant a la regalèssia, com ho heu fet?
Doncs és
imprescindible extreure'n l'oli essencial i per això hi havia dos maneres; jo
sóc enginyer, així que podríem haver creat un procediment mecànic, però això
hagués fet desaparèixer l'esperit que caracteritza la birra artesana. Així que
vam fer-ho a la manera 'sentimental'; poc a poc, amb una infusió de regalèssia a
un alambí.
Descriu-me aquesta cervesa...
És molt refrescant,
molt fàcil de beure; no té una graduació excessivament alta, així que no podem
dir que sigui una cervesa traïdora...Ha estat un projecte que ens ha portat
temps i esforç però a la fira de Sant Antoni la vam donar a tastar als del BBF
i han quedat força contents.
Nosaltres vam estar a Sant Antoni, però no us la vam
veure...
És que la vam
portar només per a ells, per que la tastessin i ens donessin el vistiplau. Ja
et dic, encara no l'ha tastada gairebé ningú; la presentarem al BBF amb el pack
promocional. De totes maneres, ja que te n'he parlat tant, emporta't aquesta
ampolla, l'etiqueta també és per tu. Tasta-la i comproves tot el que t'he dit.
Soc un dels pocs afortunats que l'he provat, i es una cervesa molt especial, deixa un reregust a la regalesia en cap cas empalagos, molt armónica.
ResponEliminaTal i com ens l'han descrita els de Birra08 ja ho sembla, d'interessant!
ResponEliminaJa tenim ganes que arribi el BBF per veure el pack promocional!
D'això es diu aixecar una exclusiva :)
ResponEliminaDemà es presentarà la roda de prensa i a partir de dimecres es mourà per xarxes socials.
Sí! Demà serem allà per anar preparant-nos pel dia 8!
ResponElimina