divendres, 8 de març del 2013

Pep Andreu: "Crec que en un futur pròxim les cerveses catalanes poden ser als mercats d'EUA i Anglaterra"



Sandra Vicente
Barcelona

Els membres de la col·laboració, ensumant llúpol// Cervesa Marina
La Cervesa Marina va ser creada pels germans Kevin i Pep Andreu fruit d'una passió per la cervesa que data d'aproximadament 15 anys. O potser més, ja que com asseguren ells mateixos, és possible que la seva herència irlandesa els hagi determinat en aquest aspecte. Al 2012 es va incorporar a l'equip en Gregori Gonzàlez, però el mètode emprat no va canviar; una metodologia curosa basada en la pràctica de l'assaig/error per deixar ben lligades les seves creacions. Cervesa Marina es va anar consolidant poc a poc fins el punt que actualment estan treballant per posar en marxa la pròpia fàbrica, tot compaginant-ho amb l'organització del festival de la Birrasana. Però l'activitat cervesera dels de Blanes no es queda a Catalunya, sinó que fa poc que van tornar d'una col·laboració a Itàlia per preparar, juntament amb dos companys anglesos, la producció d'una edició limitada. Parlem amb Pep Andreu, que ens explica els inicis d'aquesta experiència:

La col·laboració, d'alguna manera la vam provocar nosaltres; a l'aniverasari de Zoombier, que es celebrava al Drunk Monk de Mataró, vam poder coincidir amb Bruno Carilli (Tocalmatto) i, entre cerveses i tertúlies, va sortir el nom de Gaza Presscot (Hopcraft), un amic que coincidia que teníem en comú. D'aquesta manera va sorgir la idea de fer una col·laboració a tres mans entre Toccalmatto, Hopcraft i Marina.

Així que us vau dirigir cap a Itàlia...

Efectivament, entre finals de gener i primers de febrer vam anar a Fidenza (Parma), on es troben les instal·lacions de Toccalmatto. Va ser un cap de setmana molt intens; després d'un viatge de 9 hores en furgoneta, ens vam posar a perfeccionar la recepta , un cop va estar ben definida, vam començar a produir-la.

Tot un cap de setmana dedicat a la producció d'aquesta cervesa?

I ara, a banda d'això, vam poder tastar les cerveses dels nostres amftrions, així com les de BQ Birra Artiginale de Qualità; també vam poder visitar el Festival de Cervesa Artesana "Birre de laMerla",  són tradicionalment els dies més freds de l'any, per això en aquest festival s'hi poden trobar cerveses d'alta graduació. Va ser un cap de setmana en que ens vam recórrer Itàlia, des de Parma a Milan passant per Alexandira ...El diumenge a primera hora vam tornar cap a casa amb els recors d'un cap de setmana inolvidable ple de noves amistads , cerveses i gastronomia local.

Quines diferències vàreu poder apreciar en el món cerveser entre Anglaterra, Itàlia i Catalunya?

D'entrada hem de tenir en compte que a Italia ja ens porten uns anys d'avantatge amb el tema de la cervesa artesana; allà el mercat ja està totalment establert i d'Anglaterra ni en parlem. Tot i això, bàsicament el procés és el mateix salvades les diferències de cada país i les pròpies de cada cerveser.

"Coco", Goyi, Kevin, Fernando i Pep a Toledo // Cervesa Marina 
Però aquí ens falta aquesta herència cervesera...
Exacte, de fet aquí a Catalunya estem en un procés de creixement accelerat de producció i productors; però desprès necessàriament vindrà la selecció natural i, amb ella, l'estabilització del mercat i les cerveseres.

Com és el perfil del cerveser en altres llocs d'Europa?

Els que nosaltres hem pogut conèixer són gent molt natural i molt assequible. Sobretot els caracteritzen les ganes de treballar, d'innovar, de conèixer altres cultures. No és tan diferent del perfil de cerveser que trobem aquí, o almenys no tan diferents de nosaltres.

Quina és la vostra filosofia a l'hora de fer cervesa?
Nosaltres som autodidactes; creiem que les coses s'han de fer a poc a poc , gràcies a l'assaig/error creiem que cada vegada estem fent millor cervesa. El que sempre hem tingut clar és que farem la cervesa que ens agradi beure. L'important és que nosaltres gaudim fent-la, prenent-la i, sobretot fent que la gent l'assaboreixi. I és que la cervesa és una beguda socialitzadora, captivadora, elaborada amb passió i afecte.

Partint d'aquesta base, quines característiques tindran les cerveses que heu produït?
La veritat és que aquesta serà la primera d'una sèrie de col·laboracions en les que anirem produint cerveses diferents.  No voldríem trair la confidencialitat de la resta dels col·laboradors desvetllant les característiques de la cervesa, és per això que haureu d'esperar fins al Birrasana per poder conèixer-la i tastar-la. Allà les presentarem i les posarem a l'abast del públic, però de totes maneres qui ens conegui ja es pot fer una lleugera idea de com serà la cervesa.

A l'hora de posar-se d'acord per realitzar un projecte comú és important conèixer les preferències de l'altre; es dóna, igual que aquí, la fama del llúpol americà?

Si , en aquest sentit no ens va costar gens posar-nos d'acord. Precisament el llúpol és un dels aspectes que tenim en comú amb els representants dels països amb els que hem col·laborat; jo diria que a tots ens caracteritza una passió pels llúpols americans, però també destacar els australians o neozelandesos.

En aquest sentit hi ha qui, com  RubénZurita (La Cerveteca), assegura que a la cervesa artesana catalana encara li queda per fer un "salt", en comparació a països com EUA o Anglaterra.

Com dèiem,  són païssos d’una tradició cervesera molt més arrelada a la cultura i als paladars de la gent. En canvi, el nostre mercat, els professionals i la cultura cervesera és molt jove. Evidentment que aquest tipus de països ens porten una avantatja molt important, però això no significa que aquí no estiguem fent bones cerveses; és més, crec que en un futur pròxim fins i tot les podríem trobar als mercats d'EUA i Anglaterra.

Per últim, parla'ns de la vostra pròxima col·laboració

El proper viatge que farem serà a Toledo. La nostra intenció al organitzar-lo ha estat repetir la col·laboració de l'any passat amb en Fernando de Domus i el seu equip. Però aquesta vegada hem elaborat la versió Ale de la “Pacific Lager” amb una sèrie de variacions que, al igual que l'elaborada a Itàlia, haureu d'esperar al Birrasana per conèixer. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada