divendres, 8 de març del 2013

Birra 08: retrat del present, mirall al futur

Gabriel Ubieto 
Barcelona

Jaume Batlló a la fàbrica de Birra 08 // Sandra Vicente

La barcelonina Birra 08 constitueix sense voler-ho un retrat perfecte del món de la cervesa artesana a Catalunya. La seva fàbrica costa trobar-la, està situada al 156 de Llacuna, en un carrer peatonal i sense ni tan sols cartell a la porta. Al entrar transmet la sensació de provisionalitat, capses amuntegades i parets encara amb rastres de pintura sense assecar del tot. Cada dijous la fàbrica obre les seves portes a visites guiades per donar-se a conèixer, la d'ahir va ser a càrrec de Jaume Batlló.

Birra 08 va obrir al Setembre de 2010 i fa un mes que es troba en procés d'ampliació. Formada per Jordi Poblador, Jaume Batlló, Eva Llaràs (dona del Jordi) i el senyor Llaràs (pare de l'Eva), al març de 2012 es va constituir com a SL. Poblador i Batlló són els que porten el negoci i a través de 5 tandes de producció elaboren vora els 900 litres de cervesa artesana mensuals. Sense distribució oficial, Jordi Binefa i Cervesa Selecció són els principals encarregats de posar a l'abast del consumidor L'Eixample, La Clot i La Barceloneta.

Al igual que la resta del territori català, Birra 08 depèn de la importació de les principals matèries primeres per elaborar el seu producte. A través de Cerberus Artés, de Manresa, compren a l'exterior cereals, malta, llúpol i llevat. Jaume Batlló coincideix amb altres cervesers en que s'hauria d'avançar en termes de cooperació per compensar els costos que comporten aquestes deficiències.
Des de Birra 08 veuen el BeerFestival com a lloc de reunió per consolidar i materialitzar aquest esperit de cooperació en projectes reals. Un món, el cerveser, jove que ha d'evolucionar tant cap a la cooperació com cap a iniciatives de negoci intern complementaries: com les malteries, els netejadors d'ampolla...

Segons Batlló, un món "àgil" en termes de varietat, tot i que avui en dia potser hi ha un excés de "frikisme" per part d'algunes iniciatives. Birra 08 vol consolidar el seu projecte basat en tres varietats de cerveses que intenten perfeccionar amb el temps. El llúpol i la malta són les principals variables sobre les que pivotant les modificacions sobre el producte final. 
Alhora aquesta base es vol combinar amb una sèrie de productes temporals per donar aquest punt de novetat, tant al client com pel propi marge d'innovació del productor.

"Aquest frikisme ha d'evolucionar i donar lloc a una veritable cultura de la cervesa". S'ha de combatre el frikisme amb educació per no aclaparar al nouvingut amb cerveses de complexitats inassumibles. Les fires de cervesa artesana jugarien un paper molt important en aquest aspecte, segons Batlló.
"Les increïbles condicions materials del territori s'han vist frenades per una mentalitat poc ambiciosa. Amb el temps aquí es podria fer una cervesa molt millor que les tradicions germanes o belgues".

L'altre eix de millora és l'evolució tecnològica, tant per augmentar la producció com la qualitat del producte. I sobretot en aquesta línea s'està movent Birra 08.   
A l'abril els hi arriba equip nou, de capacitat per 1000 litres que permetrà multiplicar la producció final quasi per cinc. "Ordre i neteja" com a base d'un procés de producció escalonat, en set etapes, molt escrupolós. Segueixen un estil de producció que Batlló qualifica de "lliure, però més proper a l'alemany que a l'anglès".
Birra 08, al ser l'única productora de cervesa pròpiament de Barcelona ciutat, és la única que es veu obligada a tractar l'aigua.


Fermentadores de 400 i 200 litres // Sandra Vicente


Aquest abril hauran d'enfrontar una transició pel canvi d'equips que pot alterar les cerveses 08 fins que els productors es facin amb la maquinaria. "Conèixer la formula es tant important com la maquinaria" assegura Batlló. La graduació alcohòlica de les cerveses pujarà, en tant que el nou equip donarà més rendiment al procés. En el cas de La Clot i La Barceloneta es vol conservar l'actual graduació, però en Jordi Poblador contempla la idea d'aprofitar per donar-li més força en aquest sentit a L'Eixample.
"Fins ara no hem ampliat més el negoci per la nostra capacitat de producció. No hem volgut perdre clients i poder continuar abastant regularment els que ja tenim". Amb les remodelacions que estan duent a terme es veuen amb l'objectiu de continuar creixent, perquè "hi ha mercat". El màxim que s'han marcat és el que aconsegueixin rendibilitzar d'entre cinc o sis fermentadors.
    
La visió final que s'emporta el visitant de Birra 08 és molt diferent de l'inicial. Amb la passió que caracteritza aquest món cerveser, Jaume Batlló dibuixa sobre les parets, amb prou feines acabades de pintar, les imatges del Showroom en el que volen convertir la fàbrica. Un lloc on organitzar tasts, venir a prendre cervesa i fins i tot a aprendre i poder elaborar la teva pròpia, amb mil i una varietats. Un mirall al present i potser al futur de la cervesa artesana a Catalunya.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada